Aantal vrouwen dat tijdens de zwangerschap rookt niet afgenomen

Het is weer Stoptober, dé maand dat mensen die willen stoppen met roken extra aangemoedigd worden om dit ook daadwerkelijk te doen en bovendien vol te houden. We weten natuurlijk allemaal inmiddels wel dat roken niet goed voor je is en dat roken tijdens de zwangerschap helemaal “not done” is.

Helaas blijkt uit nieuwe cijfers van het Trimbos Instituut dat het percentage vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap de laatste jaren niet is afgenomen. Onder hoogopgeleide zwangeren is het percentage rokers tussen 2010 en 2015 wel iets gedaald, maar het aandeel laagopgeleide rokende zwangeren blijft hoog.

zwangere buik

Dagelijks roken als je zwanger bent

In 2014-2015 is door TNO in opdracht van het Trimbos-instituut een landelijke peiling uitgevoerd onder moeders met een baby tot zeven maanden oud. Van alle vrouwen uit het onderzoek gaf in 2015 8,6 procent aan dagelijks gerookt te hebben gedurende de hele zwangerschap, wat niet significant verschilt ten opzichte van het percentage vrouwen dat in 2010 aangaf dagelijks gerookt te hebben. In de laagstopgeleide groep rookte 22 procent dagelijks tijdens de zwangerschap, in de hoogstopgeleide groep was dit één procent.

Het onderzoek laat verder zien dat ruim één op de vijf vrouwen die vóór of tijdens de zwangerschap stopt met roken, in de eerste maanden na de bevalling weer begint.

Grotere kans op wiegendood en aangeboren afwijkingen

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een te vroeg geboren of te lichte baby, sterfte rond de geboorte, aangeboren afwijkingen bij het kind en wiegendood. Ook zijn er gevolgen op latere leeftijd, zoals longproblemen en mogelijk ook gedrags- en leerproblemen.

Onderstaande video (Rookvrij zwanger) biedt laagdrempelige informatie over roken en zwangerschap op een positieve manier. Moeders praten over hun eigen ervaring met stoppen:

Bron: Trimbos-instituut, Factsheet Roken tijdens de zwangerschap. Percentages over de periode 2001-2015 

 

Jouw mening / ervaring

Rookte jij toen je zwanger werd? Ben je gestopt? Deel hier je tips en ervaringen.

Reacties (0)

annuleren