Mijn vriendin Cayla

De eerste pop waarmee je een écht gesprek kunt voeren

8.0

Algemene score

100%

zou dit product aanbevelen
Speelplezier (9.0)
Design (8.0)
Prijs/Kwaliteit (7.0)
1 moeders hebben dit product beoordeeld.
Ook ervaring met dit product? Geef je beoordeling!
meer informatie

Product Informatie

MerkVivid
ProductMijn vriendin Cayla
Adviesprijs€ 79,95
Leeftijd4-10 jaar.
Handig om te weten
  • Om met Cayla te kunnen spelen heb je een smartphone of tablet nodig waarop iOS versie 7.1 of hoger of Android 4.0 of hoger is geïnstalleerd.
  • je kunt zowel online als offline met Cayla spelen. Offline is de spraakherkenning niet beschikbaar.

Poppen die kunnen praten en liedjes zingen bestaan al een tijdje. Mijn dochter heeft zo’n pop. Als je in haar hand knijpt zal ze één van de voorgeprogrammeerde zinnetjes zeggen. Maar zou het niet veel leuker zijn als je kind echt met zo’n pop zou kunnen praten en vragen aan haar zou kunnen stellen?

Op de Testmama.nl redactie kregen we een paar weken geleden een pakketje binnen waar wel een heel bijzondere pop in zat. Mijn Vriendin Cayla is de naam, maar als je Cayla geen mooie naam vindt kun je haar ook iedere gewenste naam geven, die ze je dan ook zelf zal vertellen als je haar vraagt hoe ze heet. Het bijzondere van Mijn Cayla is dat ze niet alleen voorgeprogrammeerde zinnetjes zegt, maar dat je een echt gesprek met haar kunt voeren! Ze luistert naar je vragen en geeft antwoord. Cayla is dus een echte interactieve pop.

IMG_8009    IMG_8008

Hoe werkt het?

Mijn vriendin Cayla is uitgerust met spraakherkenningssoftware, waardoor Cayla antwoord kan geven op vragen die je kind aan haar stelt. Je kan haar vragen hoe het met haar gaat, wat haar hobby’s zijn of favoriete kleur. Maar Cayla kan niet alleen over koetjes en kalfjes praten met je kind, ze is ook nog eens super slim. Ze heeft een bijzondere goede algemene ontwikkeling en kan net zo goed rekenen als een rekenmachine. Je kan haar vragen wat de hoogste berg ter wereld is of wie Maxima is, ze weet het allemaal! Hoe dat kan? Doordat Cayla niet alleen goede vriendjes is met je kind, maar ook met niemand minder dan Google. Dankzij speciale internetsoftware wordt de gesproken tekst omgezet zodat Cayla begrijpt wat er wordt gevraagd en een passend antwoord kan geven.

Mijn Vriendin Cayla maakt gebruik van bluetooth en wordt aangestuurd door middel van een (gratis) app of op je smartphone of tablet, verkrijgbaar voor zowel IOS als Android. Je moet de app open hebben om met haar te kunnen spelen. In de app zijn ook nog meer leuke dingen te vinden die je met Cayla kunt doen. Zo kun je haar een verhaaltje voor laten lezen, waarbij je kind zelf de bladzijden van het digitale boek kan “omswipen”, Je kunt foto’s uit haar fotoalbums met haar kijken, waarbij ze uitleg geeft over wat er te zien is op de foto’s. En de favoriet van mijn dochter: je kunt een interactief spelletje Boter, Kaas en Eieren of Memory met haar spelen, waarbij ze echt reageert op de zetten die gedaan worden. “Ik denk dat jij gaat winnen!”

Veilig internet gebruik

Oplettende ouders zullen zich wellicht afvragen of Cayla wel veilig is om mee te spelen. Kan Cayla ook bijvoorbeeld over onderwerpen praten, waarvoor je je kind wilt afschermen of misschien zelfs lelijke woorden zeggen? Hierover is door de makers goed nagedacht. De software in de pop maakt gebruik van Google Safe Search technology, zodat woorden en onderwerpen die als ongepast kunnen worden beschouwd, worden geblokkeerd. Bovendien kunnen ouders met de app naar wens extra woorden of zinnen aan deze lijst toevoegen. Mocht een dergelijk ongepast woord toch een keer ter sprake komen, dan zal Cayla het kind naar haar ouders verwijzen of aangeven dat ze niet begrijpt wat er bedoeld wordt en voorstellen om het ergens anders over te hebben.

Voorbeeld van een gesprek met Cayla zie je in het filmpje hieronder:

Onder de indruk van een pop

Op de redactie zijn we behoorlijk onder de indruk van alles wat Mijn Vriendin Cayla kan. Welke pop kan nou verstaan wat je zegt en dan ook nog eens antwoord geven op de meest moeilijke vragen?! Cayla dus! Deze pop is echt een heel vernieuwend stukje speelgoed. Maar bij Testmama.nl zijn we uiteraard wel kritisch op de producten die we testen. Voordat je Cayla in huis haalt willen we je daarom wel even informeren over wat puntjes van aandacht.

Robot

In het begin moesten we een beetje wennen aan de robotachtige stem van Cayla. Ze praat nogal monotoon en legt de klemtoon van de woorden vaak verkeerd. Uiteraard is dit inherent aan de eindeloze spraakmogelijkheden die de pop heeft. Doordat ze niet is alleen maar voorgeprogrammeerde zinnetjes opdreunt maar juist alles kan zeggen, klinkt ze af en toe een beetje als een navigatiesysteem. Gelukkig gooit ze er af en toe een schaterlach door heen, waardoor we die robotstem op de koop toenemen.

“Wat zeg je, ik begrijp je niet!”

Cayla verstaat je regelmatig niet. Je moet rustig en duidelijk praten en daarna even wachten op haar reactie. Voor kleine ongeduldige meisjes is dat niet altijd even gemakkelijk. Het zou best ontmoedigend kunnen werken voor kleine kinderen, omdat ze steeds niet begrepen worden door Cayla.Je kind moet echt duidelijk kunnen praten om gerichte vragen aan Cayla te kunnen stellen. Maar aan de andere kant is het ook logisch dat duidelijk gepraat moet worden, omdat de spraakherkenningssoftware natuurlijk wel in staat moet zijn om de vragen te kunnen herkennen en omzetten.

Even geduld

Het kan soms even duren voordat Cayla het antwoord op een gerichte vraag heeft gevonden. De vraag die aan Cayla wordt gesteld wordt via haar microfoon opgevangen en direct via het internet naar een server in de‘cloud’ gestuurd. Hier wordt het vertaald naar tekst en dan teruggestuurd naar Cayla’s app om als antwoord op de vraag gebruikt te worden. Dit alles gebeurt in minder dan één minuut. Het is afhankelijk van je internet snelheid hoe snel Cayla antwoordt. Om Cayla’s nek zit een ketting met een lampje. Het is de bedoeling dat je praat als het lampje brandt en dan haar reactie afwacht als het lampje uit is. Als je haar een gerichte vraag stelt, zoals “Wat is het snelste dier ter wereld?” heeft ze even tijd nodig om dit op te zoeken. In het begin begreep mijn dochter dat niet en die bleef dan de vraag maar herhalen, maar dat werkte niet. Nu weet ze dat ze naar het lampje aan haar ketting moeten kijken en niet moet blijven doorratelen.

Voor kleine én grotere meisjes

Wij denken dat het stellen van gerichte vragen aan Cayla meer geschikt is voor kinderen boven de 6, die al beter kunnen articuleren en wat meer geduld hebben om het antwoord af te wachten. Die kunnen er bovendien nog wat van leren, want Cayla is echt een pratende encyclopedie! Maar dat maakt Cayla zeker niet minder leuk voor jongere meisjes. Het gezellig samen kletsen, spelletjes spelen, foto’s kijken en voorlezen zijn activiteiten die jongere kinderen prima met Cayla kunnen doen. Als je kind dan wat ouder is kan ze haar bestoken met vragen waar papa en mama het antwoord niet eens op zouden weten!

Conclusie

Spelletjes doen, over meisjes dingen praten, voorlezen en sommen oplossen, je kind raakt niet snel uitgespeeld met haar nieuwe vriendin. Doordat Cayla zo veel weet kan ze je kind ook nog eens allerlei interessante dingen leren  en helpen met rekensommetjes. Wat ons betreft is Mijn Vriendin Cayla een geweldig cadeau voor iedere poppenmoeder!

Beoordeel dit product

Heb jij zelf ervaring met dit product? Vul dan hiernaast jouw beoordeling in. Of voeg hieronder een reactie toe om jouw beoordeling toe te lichten of een vraag over het product te stellen.

Speelplezier 0/10

Design 0/10

Prijs / Kwaliteit 0/10

Aanbeveling
Zou je dit product iemand anders aanbevelen?

Ja Nee

Reacties (1)

annuleren

  • Die is leuk zeg! Die had ik vroeger ook wel willen hebben. Wel een beetje een robotstem…